Hegedűs Béla Honlapja

Példát mutattak: Könyvek a Vajdaságban

- Hegedűs Béla tanár - költőt Nagykörösön majdnem mindenki ismeri, személyesen vagy megjelent verses könyvei által.

Most egy új tulajdonságával mutat példát embertársainak. Kezdeményezésére elindult Nagykőrösön, Kecskeméten (e városban tanít) könyvek gyűjtése határon túli magyarok részére, jótékonysági alapon. 2003 áprilisában egy új könyvtár megnyitójára lett hivatalos. Ezt a könyvtárat olyan faluban nyitották meg "Falunap" alkalmából, ahol 1800-an laknak magyarok.

Ezt a kis apró falvat Felsőhegyként, Zentához 8 km-re a Vajdaságban ismerhetjük meg, ismertük meg. Akkor ezt a piciny könyvtárat 35 könyvvel jegyezték be az olvasótábornak. Hegedűs Béla a megnyitón ígéretet tett azt ott lakó kedves honfitársaknak, gyűjtésbe kezd, és feltölti az üresen ásítozó polcokat.

Ez mára sikerült. Ismét meghívást kapott Ősz Szabó Imre és testvére Ferenctől egy újabb ünnepségre április végén. Ezt ő elfogadta, és elindult több mint 800 könyvvel a határ felé. Költők, magánszemélyek adták vegyesen a könyveket. Hegedűs verseskötetből is került bőven a csomagba. Szépirodalmi-verses könyvtől a mesekönyvig, új kötetektől a használtig változatos volt a gyűjtemény.

A határon nagy meglepődés után - a mennyiség miatt -, a pecsétes engedély a vámparancsnok asztalán volt addigra, elindultunk Felsőhegy felé. A határon dorozsmai gyűjtökkel is találkoztunk, akik szintén könyvekkel érkeztek, a Szent György-napi ünnepségre. Négy személyautó alkotott karavánt Szerbia felé. Az emberek összefogása, az emberek segítsége jelesre vizsgázott. Segítettek örömet szerezni egy olyan településnek, ahol a könyvről így imák:

     Örökölt nagy varázs holtak idézője,
     Messze nemzedékek egymáshoz fűzője,
     Mert csak a könyv, kapcsol múltat a jövőbe.
     Ivadéklelkeket egy nemzetté szőve
     

Mi is megköszönjük az adományozóknak.

Károly Julianna


Nem győzök hálálkodni ennyi könyvért, minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy méltó helyen őrizzük, olvassuk ezt a sok -sok könyvet. Hálás köszönettel:

Kaszás Ibolya könyvtáros Felsöhegy

E-mail:

igehshir@gmail.com   

Címlap